Foutmelding

Deprecated function: Creation of dynamic property alpha_theme_container::$delta is deprecated in alpha_theme_container->__construct() (regel 25 van /home/public/sites/www.defruittuin.com/sites/all/themes/omega/alpha/includes/base.inc).

Kweepeerbomen

  • Ook de Kweepeer is wereldwijd verspreid door de mens. Deze kleine struik tot 4 m hoog is niet veeleisend, maar groeit niet goed op te arme grond. De gele harige, peervormige vruchten staan in mooi contrast met de donkere bladeren. Ideaal voor gelei.

  • de appelvormige kweepeer Leskovacz vormt een goed groeiend boompje met een ronde kroon. In mei verschijnen de prachtige rozewitte bloemen, gevolgt door de grote ( circa 1 kg) goudgele appelvormige vruchten, deze zijn begin oktober plukrijp en consumptie rijp.

  • De gewone kwee of kweepeer (Cydonia oblonga) komt voor als struik en als boom, wordt tot ca 6 m hoog en wordt tamelijk breed. Er zijn ook lei- en stamvormen te koop.

  • De Latijnse naam voor de Kweepeer is Cydonia oblonga, ze wordt ook wel alleen “Kwee” genoemd, of Kweeappel (hoewel de vorm toch wel meer peer dan appel is, ze is trouwens ook familie van de Pyrus = peer). De Kweepeer is een mooie vrij kleine winterharde bladverliezende boom, wordt niet zo groot (afhankelijk van de Cultivar zo’n 3 tot 4 meter).

  • Een ras die vroeg rijp is, de vruchten zijn peervormig en de bloemkleur is wit in april/mei. De pluktijd ligt tussen eind september en eind oktober. De vruchten zijn vaak een beetje behaard, geel tot groen van kleur. Dit ras is een van de makkelijkste rassen, ook een sterke zelfbestuiver. ALs u de kweepeer kookt kan het witte vruchtvlees verkleuren tot rozerood.