Appelbomen

 • De alkmene is een vrij vroege, stevige appel. Het is een oranje-rode appel op een gele achtergrond. De appel is zoetzuur en kan goed verwerkt worden in bijv. appelmoes. Alkmene is voor de hobbytuinder zeer geschikt; dit ras is minder gevoelig voor veel voorkomende ziekten.

 • Ballerina appelbomen zijn afkomstig uit Engeland. Ze groeien zeer langzaam en blijven buitengewoon slank. Aan dit laatste feit hebben ze hun naam te danken. Ze worden ongeveer 30 cm breed en bereiken een hoogte van maximaal 2,5 m. De boompjes groeien zuilvormig en hebben doorgaans maar korte zij scheuten.

 • Een kleine, brede appel, populair in Engeland. Lekkere dessertappel die vroeg vrucht geeft. Zeer resistent tegen ziekten.

 • De appel Benoni is een redelijk zelfbestuivende cultivar, waardoor er dus geen andere soort nodig is voor goede vruchten. Daarom is deze appelboom ook geschikt voor de kleinere tuin. De boom kan ook prima worden gebruikt als leiboom. De appel is roodgeel en wordt geoogst in augustus en september. Het is een lekkere handappel met stevig en sappig vruchtvlees. De smaak is friszuur en aromatisch.

 • De Brabantse Bellefleur levert een mooie keukenappel, die ook als lekkere ( wat droge en vaak wat kleine) handappel geschikt is. Deze is zeer lang bewaarbaar. De middelgrote tot kleine vruchten zijn bonkig, maar fraai gekleurd.

 • Braeburn is een appelras afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Dit ras is zeer populair in de winkel door zijn heerlijke zachtzure smaak. De appel is stevig en kan lang worden bewaard. Braeburn doet het ook goed in warmere klimaten.

 • De Bramley's Seedling is een oude appel met een nogal specifieke smaak. Door zijn zure smaak heeft deze appel enkele trouwe fans, maar ook veel mensen die hem liever niet eten. Hij is zeer geschikt als keukenappel.

  Deze appel is zeer oud, en werd eind 1800 al voor het eerst geteeld.

 • De appels van Malus domestica ‘Cox’s Orange Pippin’ zijn heerlijk zoet en sappig. Kenners zeggen wel dat dit de beste appel is om voor desserts te gebruiken. De appels kunnen van november tot januari gegeten worden.

 • Grote oranjerode appel met strepen. Zeer goed aroma. Wordt gezien als een van de best smakende appels. Deze appel wordt ook wel eens Delbare.

 • Discovery is een zeer vroeg appeltje, en wordt daardoor wel eens oogstappel genoemd. Dit is niet waar. De echte oogstappel is Transparante Jaune. Dit kleine, zoete appeltje is een van de eerste appels die u kunt plukken. Deze vroege appel wordt nog maar in kleine mate geteeld, vooral in het Verenigd Koninkrijk.

 • De Dubbele Bellefleur is een zeer oud ras. Aan de chique naam wordt vaak afgelezen dat het gaat om een boom dat heldergekleurde, mooi gevormde appels geeft. Niet is minder waar! Deze onregelmatig gevormde, grote appel is zeer goed geschikt om te drogen, maar hij wordt ook wel eens in sap verwerkt. Voor gewone consumptie is hij minder geschikt. Een andere naam van deze appel is Ossekop.

 • Ecolette is een vrij nieuw ras met een fijne, friszure smaak. Dit ras is zelfbestuivend en zeer goed geschikt voor biologische teelt. Dit door zijn onovertroffen ziekteresistentie. Met zijn dieprode kleur is het ook nog eens een prachtappel om naar te kijken.

 • Elstar is verreweg de bekendste appel van Nederland, en ook nog eens een appel om trots op te zijn! Deze zachtzure tot zoete appel is zeer goed geschikt voor verwerking in bijvoorbeeld salades. De Elstar appelboom geeft zeer makkelijk vrucht.

 • Kroon: breed piramidaal
  Schors en takken: kaal, donkerbruin
  Blad: ovaal, donkergroen, 6 - 8 cm
  Bloemen: zuiverwit , enkel, donker paarsroze in knop, mei
  Vruchten: oranjerood tot rood, Ø tot 2,5 cm, lang aanblijvend
  Toepassing: tuinen, parken en plantsoenen
  Grondsoort: voedzame, goed doorlatende grond

 • Gala is een bekende appel in Nederland. Deze kleine, oranjegekleurde appel is vrij zoet van smaak en geeft vrij makkelijk vrucht. Toch is dit ras niet zelfbestuivend, en heeft dus een andere appelboom in de buurt nodig. Onder de Gala-appels bevinden zich verschillende ondertypen, zoals Royal Gala en Gala Must.

 • Een zachtzure handappel. Commercieel gezien is deze appel uit de gratie geraakt; concurrenten als de Cox Orange Pippin en de Goudreinette waren eenvoudiger en goedkoper op grote schaal te telen. Glorie van Holland heeft echter een prima smaak en produceert voldoende vrucht voor een particulier.

 • Een saprijke appel met een friszure smaak. Deze appel is vrij groot en rond gevormd. De productie van de appelboom is niet hoog, maar de maat van de appels zelf compenseert dit meer dan voldoende.

 • Malus domestica 'Golden Delicious' is een bekende en populaire appelsoort die nog steeds in de handel te verkrijgen is, karakteristieke groengele tot gele kleur met grijze stippen, zoetzuur tot zoet vruchtvlees, rijk dragend, komt vooral op een zonnige warme standplaats tot zijn recht.
  Gedeeltelijk zelfbestuivend.

 • Malus 'Golden Hornet' is een sierappel met een naar roze verkleurende bloei in de maand mei. Aanvankelijk bloeien de bloemen wit maar in de knop zijn de bloemen al roze.

  Na de bloei vormt Malus 'Golden Hornet' opvallende gele appeltjes die tot diep in de winter aan de takken kunnen blijven zitten

 • Middelgrote hand- of sap appel van prima eetkwaliteit, De vruchtkleur is rood aan zonnekant. De vruchtperiode is september. Deze plant is goed winterhard.

 • Middelgrote appels. Geschikt als: handappel en bewaarappel

 • Deze desertappel heeft een zure smaak en is groen van kleur. De appels zijn in oktober rijp om te plukken en in december zijn ze rijp voor consumptie. Ze zijn geschikt als handappel.

 • Dit Deense ras is aantrekkelijk om te verwerken in desserts, en groeit het beste in een wat kouder, Noord-Europees klimaat. De takken van deze boom groeien wat grilliger, en de boom ontwikkelt groot blad.

 • De appel Malus domestica ‘Groninger Kroon’ is een zeer oud appelras. De vruchten zijn geel met rode strepen. Het is een moes- of handappel en het vaste vruchtvlees smaakt zachtzuur. Eind september, midden oktober zijn de appels rijp. Omdat dit oude appelras niet gevoelig is voor ziektes en weinig onderhoud vraagt, voldoet het nog steeds.

 • Ingrid Marie appel is een middelgrote, rood gespikkelde appel met gele tinten. Het vruchtvlees is zacht en zoetzuur van smaak en de rode kleur van de schil kan ook in het vruchtvlees te zien zijn. De rode kleur van het vruchtvlees verwijst naar verwantschap met de reinettesoorten (bijvoorbeeld rode Goudreinet).
   

 • Een aromatische handappel. Vrij populair voor zijn specifieke smaak. Dit ras staat bekend als een sterke bestuiver. Ondanks de goede smaak van de appel, is dit ras weinig in de supermarkt terug te vinden. Dit komt door de gevoeligheid van de vruchten: beurse plekken komen redelijk vaak voor. Hierdoor zijn ze voor professionele telers niet aantrekkelijk, maar wél voor hobbyisten.

 • Deze saprijke appel heeft een zacht zure smaak en is geel/rood van kleur. De appels zijn in oktober rijp om te plukken en in december zijn ze rijp voor consumptie. Ze zijn geschikt als handappel, bewaarappel en als moesappel.

 • Bloei: Middentijds
  Bestuivers: Kruisbestuiving is aanbevolen. Braeburn, Delcorf, Elise, Elstar, Granny Smith, Idared, Pinova, Santana en siermalussoorten
  Vrucht: Intens rode kleur. Met mindere kleuring krijgt de vrucht een duidelijk gestreept uiterlijk
  Smaak: Knapperig, sappig, zoet, aangenaam friszuur en smakelijk. Rijk aroma

 • Karmijn de Sonnaville is een vrij moderne appel (1971) die is ontstaan uit een kruising van Cox Orange Pippin met Jonathan of Schone van Boskoop, dit is nooit helemaal duidelijk geworden. De appel leek eerst zeer veelbelovend door de geweldige zoete tot friszure smaak en andere goede eigenschappen.

 • Een appel met een aromatische smaak. Deze appel is zeer laat rijp. Een grote, groene tot roestbruine appel met een iets rode blos. De appel is breed en plat, en het vruchtvlees is wit, saprijk en friszuur.

 • Een appel met een zeer goede smaak. Kan op vele manieren worden geconsumeerd. Dit oude ras is een zeer geschikte appel voor de particuliere tuin.

 • Deze boom groeit zwak en heeft een hoge productie. Dit appeltje is laat rijp en lang te bewaren. Deze appel is langwerpig en is felrood gekleurd op een gele achtergrond; zeer sierlijk. Vast, knapperig vruchtvlees. Zachtzuur tot zoet van smaak. Pinova is vrij goed resistent tegen ziekten.

 • De Malus 'Prof. Sprenger' is een kleine boom die niet hoger wordt dan 6 meter. De kroon vorm pyramidaal rond. De bladeren zijn groen en heeft een goud gele herfstkleur. Uit de donkerroze knoppen vormen wittebloemen. Daarna geeft de Sierappel vruchten die er tot eind december aan blijven hangen.

 • Deze matig groeiende appel heeft een aromatische smaak en sappig, vast vruchtvlees. Dit ras is goed resistent tegen schurft en meeldauw.

 • Deze appel is niet alleen van buiten knal rood, ook het vruchtvlees is rood gekleurd.

  Deze appel is in tegenstelling tot de Red Lane (die ook zo rood is) wel even groot als een normale appel. Deze appel is zeer smakelijk en erg gezond. Deze appel heeft een fruitige frisse smaak (zoetzuur)

 • een lekkere zoete handappel.
  De bloesem verschijnt in april en is hoofdzakelijk wit/roze van kleur. Hierna verschijnen weldra de eerste vruchten aan de takken. Deze zijn rijp in augustus/september.

 • Malus domestica ‘Rode Boskoop’ is een goudrenet. Het is een heerlijke, ronde appel met een ruwe, rode schil. De productiviteit komt wat laat op gang, maar dan geeft hij ook veel vruchten af.

 • De Malus domestica ‘Dijkmanszoet’ is een appelboom die weinig voorkomt. Zijn oorsprong is onbekend maar waarschijnlijk komt hij uit het midden van Nederland. Deze boom heeft mooie, ronde, zoete appels. Ze zijn eind september rijp en kunnen goed bewaard worden tot januari. Ze zijn wat melig van smaak en verkleuren snel bruin na het snijden.

 • Een appel met een zachtzure smaak, mutant van 'Jonathan'. Heerlijk aromatisch

 • Schurftresistente appel en bijna ongevoelig voor meeldauw. Een erg goede bestuiver voor Santana.

 • Rubinstar is een middelgrote appel die zeer productief is. De Rubinstar is ook ziekteresistent. Prachtige dieprode appel. Vrij nieuwe eco-ras.

 • Santana is een knapperige, sappige en frisse appel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer driekwart van de mensen met niet-ernstige of milde appelallergie wel Santana kunnen eten. De Santana wordt daarom hypo-allergeen genoemd.

 • Schone van Boskoop (in de volksmond vaak Goudreinet genoemd) is een grote, stevige appel en heeft een droge, soms ruwe, schil. De appels zijn dofgeel tot lichtrood. Het klokhuis van de Schone van Boskoop is klein en heeft weinig zaad. De smaak is verfrissend zurig, voldoende zoet, met het bekend krachtig reinettenaroma.

 • De sierappel bloeit lang en geeft erg veel kleine, felgekleurde appeltjes. Deze appelrassen zijn door de kleine vruchtjes eigenlijk een sierboom, maar de appels zijn (in principe) wel eetbaar. Het voordeel van een sierappel is dat hij veel andere appelrassen bestuift.

 • De sterappel Malus domestica ‘Sterappel’ heet zo vanwege zijn stervormige klokhuis. Dit appeltje wordt vaak gebruikt ter decoratie. Om een mooie rode kleur te krijgen legt u de appels een dag of tien op wat stro. De appels zijn in september plukrijp. Ze vallen snel van de boom, dus op tijd plukken!

 • Summer Red is een friszure, stevige zomerappel. Summer Red-appels zijn vanwege hun 'bite' erg geschikt te verwerken in nagerechten.

 • Deze droogappel heeft een fris zoete smaak en is groen/rood van kleur. De appels zijn in september rijp om te plukken en in januari zijn ze rijp voor consumptie. Ze zijn geschikt als handappel, bewaarappel en als moesappel.

 • De Topaz is een van de beste resistentie-appels die er is. De Topaz-appel heeft bijna nooit last van ziektes, en heeft een lekkere smaak; te vergelijken met een Elstar. Ook is hij een geweldige bestuiver voor o.a. de Santana en Rubinola. Vruchtvlees is vast, sappig en fris. De vrucht heeft een groengele achtergrond, met een donkerrode voorgrond.

 • Word ook wel Oogstappel, Yellow Transparent of Transparante Blanche genoemd. Deze gele appel is zeer vroeg rijp; in de oogstmaand. De appel is vrij melig van smaak en kan niet lang bewaard worden. Goed geschikt als moesappel.

 • middelgrote regelmatige appel, lichtgroen van kleur bij rijpen goudgeel met sterk helderrood aan zonnezijde,licht gestreept. Crème-wit vruchtvlees dat bijzonder sappig en zachtzuur is, bijzonder aroma, subtiele en diepe smaak

 • Een droge en zoete appel. Als handappel is deze appel niet zeer geschikt (vrij melig), maar als stoofappel is hij ideaal. Heerlijk zoete smaak. Zeer oud ras.

 • De boom draagt tamelijk vroeg, regelmatig en goed. Heeft soms beurtjaren. Is voor een zoete appel zeer productief. De vrucht is tamelijk klein, vooral die van oudere bomen, die zeer gemakkelijk afvallen. Tot in december kunnen de vruchten bewaard worden.

 • de appelboom Zoete Kroon is een goede groeier, met een brede tot ronde kroon. Vanaf eind september is deze appel plukrijp en consumptierijp. De Zoete Kroon bloeit eind meimet rozewitte bloemen, dit is een erg gezond soort.