Foutmelding

Deprecated function: Creation of dynamic property alpha_theme_container::$delta is deprecated in alpha_theme_container->__construct() (regel 25 van /home/public/sites/www.defruittuin.com/sites/all/themes/omega/alpha/includes/base.inc).

Aalbessen

  • Jonkheer van Tets is al een wat ouder ras dat zijn waarde nog steeds heeft behouden omdat deze het vroegst rijpt (eind juni/begin juli). Tamelijk lange trossen met tamelijk grote helderrode bessen. Jonkheer van Tets is zeer regengevoelig en matig vatbaar voor bladvalziekte.

  • Red Lake rijpt ook middentijds en geeft zeer lange zeer los gevormde trossen met grote rode bessen. Het ras valt op door de zeer goede smaak. Als gevolg van het lagere zuurgehalte smaken de bessen namelijk zoeter. Red Lake wordt daarom gezien als het ras met de beste smaak. Matig regengevoelig. Vatbaar voor bladvalziekte en meeldauw.

  • Rolan rijpt middentijds en geeft lange trossen met grote lichtrode bessen. Goede lichtzure smaak. Matig regengevoelig en tamelijk vatbaar voor bladvalziekte. Omdat de lichtrode kleur van de bessen door de consument als minder aantrekkelijk wordt ervaren, wordt dit ras beroepsmatig niet veel geteeld. Ondanks deze lichtere beskleur is Rolan echter een goed ras.

  • Rondom rijpt laat en geeft zeer lange trossen met grote lichtrode bessen. Zure smaak. Zeer regengevoelig. Weinig tot matig vatbaar voor bladvalziekte.

  • De rode bessen zijn sappig en hebben een zure smaak. De bessen zijn in juli/augustus al rijp. Zet deze plant op een warme, zonnige en beschutte plaats in de tuin. Hoe meer zon hij krijgt hoe beter de oogst van de bessen.

  • De aalbes ‘Witte Hollander’ heeft de grootste productie en de lekkerste smaak van alle witte aalbessen. De bessen zijn in juni-juli rijp. Omdat de bessen wit zijn, zien de vogels de bessen niet zo snel.

  • Witte Parel is een oud ras dat gelijk rijpt met Albatros. De vrij tere witte bessen zijn kleiner en hangen aan tamelijk korte trossen. Goede snoei is noodzakelijk om de besgrootte op peil te houden. Goede smaak. Weinig vatbaar voor bladvalziekte.

  • Deze bladverliezende zwarte bes krijgt in april/mei groenachtige bloempjes in hangende trossen. De bessen zijn in juli/augustus al rijp. Zet deze plant op een warme, zonnige en beschutte plaats in de tuin

  • de zwarte bes Titania is een gezonde zwarte bes met lekkere vruchten. Half juli produceert de Titania grote trossen met zwarte bessen. Deze zijn 2-3 weken houdbaar en vers te eten, of als gelei, jam en als sap te gebruiken. De Titania is een opgaande groeier, groeit op alle grondsoorten en heeft weinig last van ziektes