Kruisingen tussen verschillen fruitgewassen

  • De 'Japanse Wijnbes' is jammer genoeg een vrij onbekend familielid van de braam en framboos. Deze plant groeit namelijk erg makkelijk in Nederland. Hij is ook nog eens zeer ziekteresistent en productief.
    De vruchten zijn fris en zachtzuur, en lijken met hun een beetje op een braam.

  • De jostabes is een kruising tussen de kruisbes en de zwarte bes. De kruising is in Duitsland gemaakt, vandaar de naam (JOhannisbeere/STAchelbeere). Josta is een losse struik met lange sliertige takken die twee meter lang kunnen worden. De struik is niet gestekeld en dat is een groot voordeel.

  • De tayberry of taybes is een kruising tussen de framboos en braam (Rubus idaeus x fruticosus). De tayberry is aanzienlijk groter dan een framboos net als de loganberry. In tegenstelling tot de loganberry is de tayberry echter zoeter en aromatischer. De bes is vernoemd naar de Schotse rivier de Tay.

  • De taybes/ tayberry is een bijzonder productieve, bladverliezende, kleinfruitsoort die bijzonder geschikt is als leiplant in fruit- en siertuinen. De witroze bloemen verschijnen in mei-juni en zijn niet gevoelig voor de lentenachtvorst. Mits een goede standplaats kan de plant in de vroege zomer bloeien en enkele maanden later reeds eetbare vruchten geven.